نیم نگاهی به ارزش های غذایی برنج
نیم نگاهی به ارزش های غذایی برنج

برنج از غلات بسیار مغذی و پُرمصرف ‌ترین غذای دو سوم جمعیت جهان محسوب می ‌شود. ویژگی‌ های خاص برنج، آن را به یک ماده‌ غذایی پُرمصرف، برای تأمین نیازهای غذایی تبدیل کرده است.کربوهیدرات‌ های ساده و پیچیده‌، بخش مهمی از رژیم غذایی فرد را تشکیل می ‌دهند. بیشترین مقدار انرژی بدن از این منبع […]

برنج از غلات بسیار مغذی و پُرمصرف ‌ترین غذای دو سوم جمعیت جهان محسوب می ‌شود. ویژگی‌ های خاص برنج، آن را به یک ماده‌ غذایی پُرمصرف، برای تأمین نیازهای غذایی تبدیل کرده است.
کربوهیدرات‌ های ساده و پیچیده‌، بخش مهمی از رژیم غذایی فرد را تشکیل می ‌دهند. بیشترین مقدار انرژی بدن از این منبع غذایی تامین می ‌شود. حداقل نیمی از کالری مصرفی، باید از کربوهیدرات‌های پیچیده مانند برنج تأمین شود.

برنج فاقد کلسترول است

استادیار دانشکده علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در گفت‌وگو با خبرنگار نهال امید، اظهارکرد: برنج فاقد کلسترول است(کلسترول خاص چربی‌های حیوانی است) و با توجه به درصد بسیار پایین چربی، یک غذای فوق‌العاده در تمام رژیم‌های غذایی محسوب می ‌شود.

 مریم خاکباز حشمتی، افزود: برنج غذایی از دسته کربوهیدرات‌های پیچیده است که نسبت به غذاهای کربوهیدراتی ساده، حاوی ویتامین‌ها، مواد معدنی و فیبر بیشتری است.
وی، ضمن بازگونمودن ارزش بیولوژیکی برنج بیان کرد: ارزش بیولوژیکی پروتئین برنج، ۸۶ است، برای مثال، ارزش بیولوژیک پروتئین فیله‌ ماهی ۹۰- ۷۵ و پروتئین ذرت ۴۰ است.

خاکباز حشمتی، ادامه داد: پروتئین‌های که ارزش بیولوژیکی بالای ۷۰ دارند، به ‌عنوان پروتئین‌هایی با کیفیت قابل قبول در نظر گرفته می‌ شوند.
این استاد دانشگاه، یادآورشد: اگرچه برنج منبعی غنی ‌از پروتئین به ‌شمار نمی ‌رود(۵/۲- ۲ میلی ‌گرم پروتئین در هر فنجان برنج پخته)، ولی کیفیت پروتئینی آن از سایر غلات بالاتر است.

وی، از مقدار ناچیز برنج گفت و افزود: برنج حاوی مقدار بسیار ناچیزی چربی است(۲/۰ گرم چربی در یک دوم فنجان برنج سفید پخته شده).

خاکبازحشمتی، تاکیدکرد: بدن انسان قادر است تمام اسیدهای چرب(واحد تشکیل‌‌دهنده چربی) موردنیاز خود، به جز اسید لینولئیک را بسازد. این اسید چرب(اسید لینولئیک) حدود ۳۰ درصد از کل اسیدهای چرب موجود در برنج را شامل می ‌شود.

برنج غذایی از دسته کربوهیدرات‌های پیچیده است

استادیار دانشکده علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در گفت‌وگو با خبرنگار نهال امید اظهارکرد: برنج غذایی از دسته کربوهیدرات‌های پیچیده است که نسبت به غذاهای کربوهیدراتی ساده، حاوی ویتامین‌ها، مواد معدنی و فیبر بیشتری است.
اکرم پزشکی نجف آبادی، افزود: برنج دارای کربوهیدرات زیادی است(۳/۳۲- ۵/۲۵ گرم کربوهیدرات در هر ۱۰۰ گرم برنج پخته) و درواقع ۹۰ درصد کالری برنج ناشی از کربوهیدرات آن است و در هرم غذایی جزء گروه “نان و غلات” محسوب می شود.

وی، بیان کرد: برنج یک منبع اصلی انرژی، پروتئین، ویتامین (b1) ، ریبوفلاوین  (b2)، نیاسین، آهن و کلسیم در رژیم غذایی است. میزان کالری حاصله از برنج مشابه گندم و مقدار پروتئین موجود در آن کمتر از گندم است. در مقایسه با اقلامی نظیر گوشت و حبوبات، برنج دارای پروتئین کمتری است، ولیکن مواد قندی و نشاسته‌ای موجود در آن از سیب‌زمینی، حبوبات و گندم بیشتر است. (۳۷۱ کیلوکالری برابر با ۱۵۵۸ کیلوژول کالری)
پزشکی نجف آبادی، از هضم آسان برنج گفت وادامه داد: هر نیم لیوان برنج سفید حاوی ۱۰۳ کالری و هر نیم لیوان برنج قهوه‌ای حاوی ۱۰۸ کالری است. برنج فاقد چربی، کلسترول، گلوتن و سدیم است. هضم این ماده‌ی غذایی بسیار آسان است.این استاد دانشگاه، برنج را فاقد کلسترول دانست و یادآورشد: برنج فاقد کلسترول است (کلسترول خاص چربی‌های حیوانی است) و باتوجه به درصد بسیار پایین چربی، یک غذای فوق‌العاده در تمام رژیم‌های غذایی محسوب می ‌شود.
وی، افزود: برنج غذایی از دسته کربوهیدرات‌های پیچیده است که نسبت به غذاهای کربوهیدراتی ساده، حاوی ویتامین‌ها، مواد معدنی و فیبر بیشتری است.
پزشکی نجف آبادی، ضمن بازگونمودن غذاهای غنی از فیبر در عملکرد روده ها تاکیدکرد: غذاهای غنی از فیبر، به بهبود عملکرد روده‌ها  کمک کرده و درصد ابتلا به بیماری‌ های روده‌ای را کاهش می ‌دهد و یک دوم فنجان برنج سفید حاوی ۳/۰ گرم فیبر رژیمی است.

گزارش از: امیرمسعود طایفه سلطانخانی

  • منبع خبر : نهال امید