حضور زنان در بطن جامعه از دیدگاه امام خمینی (ره)
حضور زنان در بطن جامعه از دیدگاه امام خمینی (ره)

حضور زنان در بطن جامعه و مشارکت آنان در ابعاد مختلف حیات اجتماعی ایرانیان، از جمله دستاوردهای پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی بود که در سال‌های نخست پیروزی نهضت در جمله معروف بنیانگذار کبیر انقلاب مبنی بر اینکه «از دامن زن مرد به معراج می‌رود» نمود عینی یافت.

به گزارش نهال امید، از دیدگاه امام خمینی (ره)، خانواده اولین و مهمترین جایگاه تربیتی بشر و محل بروز و ظهور عواطف انسانی و رکن عمده جامعه است؛ اگر زن در جامعه بتواند به علم و معرفت و کمالات معنوی و اخلاقی که خدای متعال و آئین الهی برای همه انسان‌ها به طور یکسان در نظر گرفته است، دست یابد، تربیت فرزندان بهتر خواهد شد و محیط خانواده گرم‌تر و باصفاتر خواهد شد و جامعه پیشرفت و توسعه می‌یابد.

امام در تبیین جایگاه زن در تعالی جامعه اسلامی می فرمود: «دامن مادر بزرگترین مدرسه‌ای است که بچه در آنجا تربیت می‌شود. آنچه که بچه از مادر می‌شنود، غیر از آن چیزی است که از معلم می‌شنود. بچه در دامن مادر بهتر تربیت می‌شود تا در جوار پدر، تا در جوار معلم».

بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی، زنان را مربیان جامعه می‌دانستند که در مقاطع مختلف تاریخ ایران، دوشادوش مردان و برخی مواقع پیشتازتر و انقلابی‌تر از آنان به نقش آفرینی در مبارزات دوران قبل از انقلاب و انقلابیگری پرداخته و موجب قوت قلب مردان شده‌اند.

امام راحل، به نقش و جایگاه زن در جامعه اهمیت فراوانی می‌دادند تا آنجا که سیمای زن در اسلام، عرصه‌های حضور زنان در اجتماع، تحول جایگاه زن با وقوع انقلاب اسلامی و همچنین نقش زنان در بیداری اسلامی در منطقه خاورمیانه، برخاسته از تفکر غنی و توانمند ایشان است.

نگاه امام، نگاهی جامع به ابعاد وجودی زن است و نقش آفرینی زن را از نگاه اسلام نقشی متعالی، سالم، سازنده، انسان ساز، سرنوشت ساز و کامل کننده نیمی دیگر از جامعه و سازنده جوامع و نظام‌ها می‌داند. 

رئیس جمعیت بانوان فرهیخته کشور در این خصوص گفت: در دوران حکومت پهلوی، همچون عصر جاهلیت، شخصیت زن در زیر چرخ‌های بی عدالتی و تبعیض خرد می‌شد و زن، بازیچه بود و کرامت و شخصیت واقعی زن در مسلخ فلسفه مادی غرب، قربانی شده بود.

نسرین پیرسمساری افزود: امام خمینی هوشیارانه، نقش زن را در ابتذال جامعه و خودباختگی جوامع اسلامی درک کرد و در برابر این دسیسه چینی زیرکانه به احیای شخصیت زن مسلمان پرداخت و در چارچوب جهان بینی توحیدی و مقام انسانی زن که خلیفه الله و صاحب کرامت و معنویت است، جایگاه و نقش زن در اجتماع را تبیین کرد.

وی اظهارداشت: با توجه به اهمیت حجاب در رشد کرامت زنان، حضرت امام، نهضت رضاخانی را که به تقلید از فرهنگ غرب در ایران اجرا شد، الگوبرداری از پوشش زنان اروپایی و مایه ننگ کشورهای اسلامی می‌دانست.

پیرسمساری همچنین گفت: امام، زن را نه مظهر فریب و بازیچگی بلکه مبدأ خیرات و سعادت می‌دانست و می‌خواست از وجود زن در ارتقا و تعالی جامعه استفاده کند، او را موجودی بس باکرامت و عظمت می‌دید که سعادت و شقاوت جامعه تا حد زیادی به دست اوست.

وی افزود: امام خمینی حجاب را موجب حفظ شخصیت زن، پیشرفت جامعه و دور ماندن آن از ابتذال می‌داند و بر این باور است که با حفظ حجاب ارزش‌های والای انسانی محفوظ می‌ماند و معیارهای معنوی در جامعه سیر صعودی به خود می‌گیرد.

پیرسمساری همچنین با اشاره به فرمایشات امام راحل که «شما بانوان در ایران ثابت کردید که در پیشاپیش این نهضت قدم برداشتید، شما سهم بزرگی در این نهضت اسلامی ما دارید، شما در آتیه برای مملکت ما پشتوانه هستید»، گفت: نقش زنان همواره در انقلاب تعیین کننده بوده است.

وی افزود: امام خمینی (ره) معتقد بودند که دامان زنان مسلمان مدرسه‌ای است که در آن باید جوانان بزرگ تربیت شوند و بر این اساس زنان تحصیل کرده در رشته‌های مختلف، مربیان، دبیران و معلمان کاردان و باتقوا امروز و فردای ایران عزیز ما را تأمین کنند.

رئیس جمعیت بانوان فرهیخته کشور تاکید کرد: در هشت سال دفاع مقدس نیز مادران با تربیت و تشویق فرزندان خود برای جهاد در راه خدا و دفاع از آرمان امام و انقلاب صفحات زرینی را در تاریخ انقلاب ثبت کردند و خودشان نیز پیشتازتر از فرزندان و همسران در دفاع از انقلاب اسلامی ایران دست از پا نشناختند.

پیرسمساری افزود: نقش زنان در نگرش امام در پیشبرد اهداف انقلاب حتی جلوتر از مردان بوده است و می‌توان گفت نگرش مترقیانه امام خمینی (ره) در بسیج اجتماعی زنان و مشارکت فعال آنان از عوامل مؤثر در پیروزی انقلاب ایران بوده است.

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری آذربایجان شرقی نیز با تبیین دیدگاه‌های بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران در خصوص نقش زنان گفت: موفقیت یا انحراف جامعه در دیدگاه امام خمینی (ره) وابسته به سلامت زنان و نقش تعیین کننده آنان در خانواده است.

رقیه صادق زاده با اشاره به بیانات امام راحل در خصوص نقش زن در خانواده و جامعه، گفت: زن تشکیل دهنده نهاد مقدس خانواده و خانواده اساس حرکت جامعه است، بر این اساس سلامت جامعه در گرو نقش‌آفرینی زنان است.
وی با بیان اینکه زن، نقش بزرگی در اجتماع دارد و مظهر تحقق آمال بشری است، افزود: در اندیشه امام، نقش مادری زن قابل تأمل است و ایشان اشاره دارند که صلح و آرامش، موفقیت یا انحرافات و سرنوشت خانواده و گروه‌های اجتماعی، وابسته به زنان جامعه است.
وی خاطرنشان کرد: امام راحل همواره توجه خاصی به حفظ ارزش‌های والای بانوان داشتند و حجاب زنان را نشانه اهمیت اسلام به حفظ این ارزش‌ها می‌دانستند.
صادق‌زاده همچنین به نقش زن در تربیت فرزندان و اقتصاد خانواده اشاره کرد و بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی را نقشه راهی برای ایفای هرچه بهتر نقش بانوان در توسعه و پیشرفت جامعه دانست.

  • منبع خبر : ایرنا