یک کارشناس بازار سرمایه به تحلیل آخرین وضعیت بازار بورس پرداخت و زمان احتمالی رشد صعودی شاخص بورس را بیان کرد.
به گزارش نهال امید، محمدحسن قزوینیان در خصوص دلیل سیر نزولی ارزش سهام بورس در روزهای گذشته، گفت: مدتی پیش، ارزش سهام در بازار بورس با ورود گسترده مردم بی مهابا افزایش یافته و بورس از رشد عادی خود خارج شده بود، از این رو برای کارشناسان این حوزه انتظار اصلاح و کاهش ارزشها برای مدتی در محدوده نامشخص قابل پیش بینی بود.
وی افزود: اکنون تمامی افرادی که از تیر و مرداد ماه وارد بازار بورس شدهاند، در ضرر به سر میبرند و تنها کسانی سود دریافت میکنند که پیش از تیر ماه و از زمان شاخص زیر یک میلیون وارد بورس شده بودند.
احتمال اتمام اصلاح قیمت در بازار بورس وجود دارد
وی با بیان اینکه خط روند نزولی بازار بورس شکسته شده و احتمال اتمام اصلاح قیمت در بازار بورس وجود دارد، اظهار کرد: فعلا نمیتوان انتظار شروع روند صعودی شدید را داشت ولی با مرور زمان و اتمام اصلاح قیمتها، بازار بر روی مدار صعودی جای میگیرد.
قزوینیان ادامه داد: اکنون قیمت اغلب سهام تقریبا به ارزش سهام در فروردین ماه یعنی در زمانی که بازار رشد خوب خود را آغاز کرده بود، رسیده است در حالی که بازارهای موازی بورس شامل بازار خودرو، طلا و دلار هر کدام رشد بسیار بالایی داشته و اکنون هیچکدام به اندازه قیمت شش ماه قبل نیستند.
وی با بیان اینکه نمیتوان گفت که بورس در طول دوران نزولی خود کاملا در حباب قرار داشت، گفت: اکنون اما حباب بورس از بین رفته ولی باز هم نسبت به بازارهای موازی عقب مانده است.
وی گفت: کسانی که در فروردین ماه سهم خریده بودند اکنون به قیمت آن زمان خود رسیدهاند در واقع میتوان گفت که در طی شش ماه این افراد در جا زدهاند و کسانی که با شم کارشناسی پیش بینی افت شاخص خود زودتر خروجی زدند، نسبتا موفق شدند تا ضرر نکنند.
این کارشناس و مدرس بازار سرمایه گفت: به نظر بنده بورس رفته رفته به موقعیت اصلی خود باز میگردد و به مدار صعودی خود میرسد و امیدواریم با حمایت دولت، شاهد شاخص سه میلیون واحد تا پایان سال باشیم.
وی افزود: نوسانات اخیر بازار بورس طبیعی است و اگر نگاه بلندمدت داشته باشیم میتوان گفت که در آیندهای نزدیک شاهد افزایش در ارزش و رونق بورس خواهیم بود.
وی با اشاره به حمایت دولت از بورس با عرضه دارا دوم و سوم، گفت: با این روند در آیندهای نزدیک صددرصد شاخص بازار بورس بالا میرود و در بلندمدت نسبت به بازارهای موازی شامل بازار سکه، دلار، مسکن، زمین، خودرو و … بازدهی به مراتب بهتری خواهد داشت.
آیا وجود دوره اصلاح در بورس طبیعی است؟
قزوینیان در خصوص دلیل اصلاح در بازار بورس، گفت: اصلاح در تمام بازارهای مالی، جزوی از ذات بازار محسوب میشود و زمانی اتفاق میافتد که متقاضیان جدید وارد بورس میشوند تا شانس خرید سهمهای بازار بورس را داشته باشند، در مقابل نیز طی این حالت، خریدارهای پیشین از بازار بورس با فروش سهام خارج میشوند.
وی اظهار کرد: اصلاح این بار بورس، اندکی طولانی بود و تقریبا ۵۰ الی ۶۰ درصد از ارزشها را کاهش داد، به طوری که قبلا سهم یک شرکت مهم در بورس ۷۵۰ تومان در صف خرید بود اکنون حتی با مبلغ ۳۳۰ تومان نیز خریدار ندارد.
وی افزود: این امر نشان میدهد که حدود ۹۰ درصد افرادی که در بورس حضور دارند، هیچگونه شناختی از این بازار ندارند و اغلب با قیمت بالا میخرند و در قیمتهای پایین با التماس و تمنا میفروشند.
این مدرس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه متقاضیان بورسی باید نگاه منطقی داشته باشند، گفت: افراد باید پیش از خرید سهم، اطلاعاتی در خصوص ارزش ذاتی سهم، سودآوری کارخانه، نسبتهای مالی، آینده کارخانه و حتی در مورد نقش آن صنعت موردنظر در اقتصاد ایران کسب کنند و بدانند که شرکت چه جایگاهی دارد تا آن شرکت را انتخاب کرده و در قیمت معین بتواند سهم شرکت را خریداری کند.
وی متذکر شد: در بازارهای مالی مهمترین نکته این است که در نقطه درست وارد بازار شویم و در نقطه درست از آن خارج شویم، در اقتصاد ایران معمولا تورم وجود دارد و این افزایش قیمت کالا حتما بر افزایش ارزش سهام تاثیر خواهد گذاشت.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه نباید هر سهمی را به هر قیمتی بخریم، گفت: نباید وسوسه خرید سهمی شویم که فقط میدانیم قیمت آن در روزهای اخیر افزایش یافته و رشد صعودی دارد.
قزوینیان گفت: نگاه به بورس باید بلندمدت و بالای یک سال باشد و سهام دار طی این مدت صبر کند تا در کنار سهم شرکتی که خریده است از سود و منافع، تجدید ارزیابی و افزایش سرمایه شرکت بهره ببرد.
وی گفت: متاسفانه بازار بورس در ایران معنی و مفهوم سرمایه گذاری را از دست داده و به حالت سفته بازی و سوداگری رسیده است، اغلب افراد به فکر این هستند که امروز سهم را بخرند و فردا در شاخص مثبت، بفروشند و سود کنند، در حالی که در اصل سرمایه داری و سرمایه گذاری باید متقاضی پس از خرید سهم یک شرکت، تا یک الی دو سال آن را نگه داری کرده و از منافع آن شرکت استفاده کند در حالی که در ایران خرید و فروش سهام لحظهای شده است.
وی افزود: همه مردم به دنبال سود لحظهای هستند و به دلیل گرانی و تورم، کسی پول اضافی ندارد تا در بورس سرمایه گذاری کند و بین حتی پنج تا ۱۰ سال نگه دارند بلکه میخواهند از طریق بورس به سود برسند تا خرج خانه دربیاید.
آیا در شرایط کنونی بازار میتوان وارد بورس شد؟
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه ورود به بورس همیشه خوب است، گفت: در راستای تحقق شعار سال و حمایت از تولید، بورس یک بازار مالی است و کسانی که سرمایه دارند میتوانند از طریق این بازار، پول خود را به شرکتهای تولیدی انتقال بدهند.
وی ادامه داد: بورس، مولد است و بدون تورم زایی، جلوی رکود را میگیرد و باعث رشد و توسعه اقتصادی میشود، پس بهتر است که مردم به جای خریدن دلار که از لحاظ اخلاقی هم کار درستی نیست، پول خود را وارد چرخه اقتصاد کشور کنند تا با حمایت از رونق تولید برای جوانان اشتغال ایجاد شود.
وی متذکر شد: در هر حالت بورس مکان خوبی است اما به شرط آنکه به سرمایه گذاری بالای یکسال فکر کنیم و منطقی وارد شویم.
قزوینیان با بیان اینکه رفتارهای هیجانی برخی سهامداران خرد، تعادل بازار بورس را بهم ریخته است، متذکر شد: متوسط سهام شناور بازار ما کمتر از ۲۵ درصد است و ۷۵ درصد سهام نیز دست سهامداران عمده است برای همین رفتارهای هیجانی برخی سهامداران خرد که منجر به کاهش قیمتها میشود فقط به خود آنها آسیب نمیزند بلکه به سهامداران عمده نیز آسیب میزند.
وی افزود: سهامداران عمده انگیزه دارند که با بازارگردانی، مانع رفتارهای هیجانی شوند و آرامش را به بازار برگردانند؛ همچنین نگاه بلند مدت در سهامداری و انتخاب درست سهام و خرید غیر مستقیم سهام از طریق شرکتهای سرمایه گذاری نیز مانع زیان سهامداران میشود.
- منبع خبر : ایسنا