چرایی امکانپذیر شدن اقتصادی پایدار با توسعه کشاورزی پایدار
چرایی امکانپذیر شدن اقتصادی پایدار با توسعه کشاورزی پایدار

کشاورزی از طریق دریافت عوامل تولید، مانند ابزار، وسایل، ماشین­آلات و کودهای شیمیایی از بخش صنعت و نیز استفاده از خدمات بازاریابی، بسته­بندی و فروش در بخش خدمات ارتباط پیشین قوی با این بخش­ها دارد. از طرف دیگر با تأمین مواد خام مصرفی برای سایر بخش­ها، به ویژه برای بخش صنایع تبدیلی، از طریق ایجاد […]

کشاورزی از طریق دریافت عوامل تولید، مانند ابزار، وسایل، ماشین­آلات و کودهای شیمیایی از بخش صنعت و نیز استفاده از خدمات بازاریابی، بسته­بندی و فروش در بخش خدمات ارتباط پیشین قوی با این بخش­ها دارد. از طرف دیگر با تأمین مواد خام مصرفی برای سایر بخش­ها، به ویژه برای بخش صنایع تبدیلی، از طریق ایجاد مازاد ارزی و سرمایه برای سایر بخش­هابا آن­ها ارتباط پسین نیز دارد، بنابراین می­توان ارزش افزوده مجموعه بخش­های دیگر اقتصادی را متغیری مؤثر برارزش افزوده کشاورزی دانست. درحال حاضر بخش کشاورزی و منابع طبیعی ایران به‌دلیل داشتن نقش حیاتی در تامین غذای مورد نیاز کشور و تحقق امنیت غذایی یکی از مهم‌ترین بخش‌های اقتصاد کشور محسوب می‌شود.


کشاورزی پایدار و افزایش مدیریت صحیح و کیفیت محیط زیست
رییس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات کشاورزی آذربایجان شرقی اظهارکرد: کشاورزی پایدار، ساختاری است که ضمن مدیریت صحیح و استفاده از منابع برای تامین نیازهای غذایی بشر، کیفیت محیط زیست و ذخایر منابع طبیعی را افزایش می دهد.   
علیرضا آقابالایی در گفتگو با خبرنگار نهال امید افزود: بخش محصولات باغی، عملکرد برداشت محصولات در ایران نسبت به کشورهای دیگر بسیار پایین است. در مورد سایر محصولات کشاورزی و دامی نیز بر اساس  آمارهای سازمان خواروبار و کشاورزی جهانی، کشور ایران در مقایسه با جهان و برخی کشورهای آسیایی نیازمند شرایط مطلوب تری است.
وی، بیان کرد: در زمینه توسعه پایدار کشاورزی و روستایی، مهم ترین مسئله یافتن راه حل هایی است که بتواند زندگی روستاییان را بهبود ببخشد.  
رییس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات کشاورزی آذربایجان شرقی روستاها را قطب تولید مواد غذایی برشمرد و یادآور شد: در برنامه توسعه پایدار، باید به روستاها توجه ویژه ای بشود؛ چرا که از یک طرف به عنوان قطب اصلی تولید مواد غذایی به شمار می روند و از طرف دیگر، اکثر جمعیت فقیر کشور را در این مناطق می توان مشاهده نمود.
وی، افزود: رشد و توسعه پایدار کشاورزی یکی از شاخص ترین و مهم ترین هدف های هر دولتی است که تحقق آن طریق تحولات بنیادی همه جانبه در ساختار کشاورزی، مدیریت و بهره برداری مطلوب از منابع و امکانات، سازماندهی و هدایت سنجیده فعالیتها در چارچوب برنامه ریزی علمی و منطقی امکانپذیر خواهد بود.
آقابالایی، تاکیدکرد: برای افزایش بهره‌وری در اقتصاد ایران باید به بخش کشاورزی به‌عنوان یکی از مهم‌ترین بخش‌های اقتصادی در کشور توجّه خاص کرد، زیرا افزایش رشد بهره‌وری در این بخش با توجه به اهمیت آن می‌تواند ما را در جهت دستیابی به توسعه اقتصادی پایدار یاری کند.

اجرای کشاورزی پایدار و افزایش تنوع فعالیتها در مزرعه
نایب رییس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات کشاورزی آذربایجان شرقی در گفتگو خبرنگار نهال امید اظهارکرد: هدف کشاورزی پایدار عبارت است از افزایش تنوع فعالیتها در مزرعه، همراه با افزایش پیوندها و فرآیندهای میان آنها.  
ابراهیم ناهی، افزود: در کشاورزی پایدار محصولات فرعی یا ضایعات حاصل از یک جزء یا فعالیت،نهاده ای می شوند برای جزیی دیگر.
وی، بیان کرد: کشاورزی فعلی ما، توان اشتغال نیروی کار عرضه شده روستایی را ندارد و این در حالی است که اگر ما نتوانیم از نیروی کار روستایی استفاده کنیم، نظام بهره‏برداری کوچکتری خواهیم داشت و این شرایط سبب می‏شود اعلام کنیم که اگرچه کشاورزی ایران از بُعد اقتصادی ناپایدار نیست اما در مرز پایداری و ناپایداری قرار داشته و تغییر در این وضع به اصلاح ساختار کشاورزی بستگی دارد.
ناهی، ادامه داد: هدف کشاورزی پایدار را حفظ سطوح ضروری تولید به منظور برآورده کردن جمعیت در حال رشد جهان بدون تخریب محیط زیست می دانند که به مفهوم نگرانی برای ایجاد در آمد، ترویج سیاست های مناسب و حفظ منابع طبیعی است.
نایب رییس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات کشاورزی آذربایجان شرقی، یادآورشد: کشاورزی بخشی از اقتصاد به شمار می­آید که دارای ارتباطات بسیار قوی با سایر بخش­هاست و به همین دلیل تأثیرپذیری خاصی نیز از این بخش­ها دارد
وی، تاکیدکرد: کشاورزی پایدار باعث پیچیدگی سیستم زراعی می شود، کارآیی چرخش عناصر غذایی در این نوع کشاورزی افزایش  می یابد و از خورشید به عنوان منبع اصلی انرژی برای به حرکت درآوردن سیستم بهره برداری مطلوب می شود.

بر اساس این گزارش، هدف­های اساسی توسعه کشاورزی، افزایش چشمگیر تولیدات کشاورزی، ایجاد درآمد کافی برای افراد کم­درآمد، کسب استقلال اقتصادی، جلوگیری از مهاجرت بی­رویه روستائیان، کاهش تفاوت­های درآمدی بین شهر و روستا، تأمین نیاز غذایی جمعیت، صدور تولیدات مازاد به خارج، احیای جنگل­ها و مزارع، بهبود بهداشت و آموزش و مسکن در روستا، ایجاد اشتغال برای جمعیت روز افزون می­باشد.

گزارش از: امیرمسعود طایفه سلطانخانی

  • منبع خبر : نهال امید